Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Nieuws

De schoolschrijver maakt taal leuker. Een goede oefening in empathie.

Kinderboekenschrijver Thijs Goverde is Schoolschrijver voor CNS-basisschool De Caleidoscoop

                                         

                                          Niet alleen helpt het met taal, maar het is                                                    een goede oefening in empathie.  

 

Ede, 9 maart 2021 – Hoe kun je taal leuk maken? Wat helpt je beter leren lezen? Al 5 weken zijn de leerlingen van CNS-basisschool De Caleidoscoop onderweg om daar een antwoord op te geven. Kinderboekenschrijver Thijs Goverde weet het al: “Door zelf te schrijven wil je meer lezen en als je leest leer je beter.” Afgelopen dinsdag konden de leerlingen hun Schoolschrijver voor het eerst in het echt ontmoeten. De Schoolschrijver helpt de leerlingen in een speciaal opgezet programma van een half jaar. Een project dat mogelijk wordt gemaakt door Cultura.

De Schoolschrijver werd feestelijk begroet op de school. Hij mocht een lint doorknippen en kreeg een caleidoscoop cadeau. Door de sjerp werd het voor iedereen duidelijk wie de leerlingen helpt om hun fantasie om te zetten in een mooi verhaal.

Thijs Goverde legt uit dat door woordkeuzes een verhaal grappig of juist spannend wordt. Neem de woorden knijpen of billen. Twee hele normale woorden, maar de kinderen zullen het gelijk toepassen. Een gesprek met de kinderen geeft aan hoeveel zin ze in deze lessen hebben. Zo geeft een leerling aan dat hij het jammer vond een les te hebben gemist vanwege COVID19. Verhalen geven kinderen de mogelijkheid om ze in iets of iemand te verplaatsen. Het is creatief en helpt je bij schoolvakken.  

 

Lesanka van Beek, schooldirecteur De Caleidoscoop: “De Schoolschrijver is een leuke manier van taalontwikkeling. Als je ergens enthousiast over bent of op een leuke manier uitgedaagd wordt leer je gewoon beter. Zodra de boeken van Thijs in de klas werden gebracht begonnen kinderen te juichen. Een mooi stukje boekpromotie. In een schooljaar met veel thuisonderwijs was dit voor ons dan ook een belangrijk thema.”

 

Thijs Goverde, Schoolschrijver en kinderboekenschrijver: “Kinderen kunnen hun verbeelding de vrije loop laten. Naast dat het ze helpt bij hun ontwikkeling op het gebied van taal en lezen is het ook een goede oefening in empathie. Grote mensen verhalen zijn vaak zonder fantasie en daardoor snel saai, maar bij kinderen mag alles en heb je veel meer vrijheid.”

 Leerlingen over het project:

Pip, groep 5: “Ik vind het leuk dat ik mijn fantasie mag gebruiken.”

Ilias, groep 8: “Fijn dat je mag schrijven wat je maar wilt.”

Charissa, groep 7: “Een verhaal kan spannend zijn, maar je kunt er ook om lachen.”

Keyon, groep 6: “Je kunt je mening geven en je kunt leren over andere meningen”.

Na het project zal het leukste verhaal gekozen worden en daarvan zullen wij een gedeelte publiceren. Zo kan iedereen even ontsnappen uit de dagelijkse zorgen.

Meer informatie over dit initiatief is terug te lezen op www.deschoolschrijver.nl
Lees ook het krantenartikel:
Schoolschrijver Thijs Goverde helpt taal leuker maken op De Caleidoscoop | EdeStad

Media
  • IMG_2073
  • IMG_2086
© Stichting voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs Ede e.o.
Website ontwerp Steenstra Media / webrealisatie Web2work